Mājās gatavots falafels - Easy homemade falafel

Mājās gatavots falafels - Easy homemade falafel


LV Ja vajag ātri, tad nekas nav vienkāršāks par falafelu pagatavošanu - saliec sastāvdaļas rokas smalcinātājā, apcep mazos plācenīšus pannā un baudi ar sezonāliem dārzeņiem. Neaizmirsti par tahini mērcīti! Garšas pilni, viegli un ātri, ko vēl vairāk vajag vasarā, vai ne? Recepte turpinājumā!

EN  There is nothing as easy as throwing all ingredients in a food processor, frying the little dollops and enjoying them with seasonal veggies. A drip of tahini doesn't hurt either. Flavourful, easy to make and plant-based meal is all it takes to get me on board! How about you? Read on for the recipe.



12-14 falafeliem:

480-500 g turku zirņu (konservēti vai vārīti)
4 ķiploka daiviņas
1 ēdmk Indijas riekstu
1 tējk kumīna
sauja pētersīļu vai citu zaļumu
sāls pēc garšas
3-4 ēdmk miltu

1. Rokas smalcinātāja krūzē liec turku zirņus, ķiploku daiviņas, Indijas riekstus, kumīnu, pētersīļus un sāli. Sablenderē līdz viendabīgai, bet vēl nedaudz graudainai masai. Biezeni nevajag, tad falafeli būs ļoti blīvi un nebaudāmi. 
2. Pievieno miltus un samaisi ar ēdamkaroti. Ja veidojot plācenīšus masa līp pie rokām, pievieno vēl miltus.
3. Savel bumbiņas un nedaudz saplacini, lai veidojas plācenīši. 1 ēdamkarote masas = 1 plācenītis. 
4. Nelielā eļļas daudzumā apcep falafelus no abām pusēm līdz tie zeltaini brūni.

Pasniedz ar svaigiem salātiem un tahini mērcīti. Es to pagatavoju tā - sezama sēklu pastai pievienoju nedaudz ūdens un sojas mērces vai sāls un samaisu. Cenšos, lai pastas un ūdens attiecība ir 3 pret 1. 


For 12-14 falafels:

480-500 g chickpeas (canned or cooked)
4 cloves garlic
1 tbsp cashews
1 tsp cumin
handful of fresh parsley
salt to taste
3-4 tbsp flour

1. Add chickpeas, garlic, cashews, cumin, parsley and salt to a food processor. Pulse a few times to chop the ingredients. Do not blend them up into a mash, you just want them chopped. 
2. Add in flour and mix with a spoon. You should have a dough at this point that you can shape into balls without it sticking to your hands. If it's still too sticky, add more flour.
3. Scoop out about 1 tablespoon at a time and shape into a ball, then slightly flatten into a patty. 
4. Fry the patties in a small amount of oil from both sides until golden.

Serve with fresh salad and a tahini sauce. How I make the tahini sauce - I add water to sesame seed paste and soy sauce or salt to taste. I try the sesame seed paste and water ratio to be 3 to 1, so it's nice and spreadable. Enjoy!