The reason why I said this cake doesn't require a ton of ingredients is simple: the base is made by The Great Depression standards, and everything that nowadays would go into the cake mix, like eggs and portion of sugar, went on top of it. Basically you just split up your cake mix to make a to die for cake topping!
INGREDIENTS
CHOCOLATE CAKE
200 gr flour
200 gr sugar
30 gr cocoa
1 tsp salt
1 tsp baking soda
1 tbsp white vinegar
70 ml oil (try hazelnut, if you have it!)
235 ml water
LEMON MERINGUE
200 gr sugar
115 ml water
1/2 lemon skin, grated
3 egg whites
1 tbsp icing sugar
1. Preheat the oven to 180°C and rub the pan with butter or oil.
2. In a bowl mix dry ingredients - flour, sugar, cocoa, salt and baking soda. Then mix in water and oil, then white vinegar. Mix until little to no lumps remain.
3. Pour the batter into the pan and bake for 30-35 minutes or until a toothpick comes out clean. Take the cake out of the oven, it should cool down in an hour.
4. Start preparing syrup for the meringue. In a small pot mix water with 3/4 of the sugar and lemon and let simmer over medium heat, mix every couple of minutes.
5. Meanwhile in a clean and dry bowl on stand mixer crack in three egg whites. Start mixing them on a medium high speed. When eggs start to form hard peaks, add rest of the sugar.
6. Syrup is ready when sugar has melted and syrup has thickened in consistency. While beating egg whites on medium high speed, start slowly pouring in the syrup in a small steady stream. Continue beating for around 5 minutes, then add icing sugar and continue to beating the meringue until it cools down.
7. Layer the meringue on top of the chocolate cake and burn the edges of meringue with a kitchen torch for a summer marshmallows by the fire effect.
Šīs receptes pagatvošanā, var iztikt bez nebeidzama sastāvdaļu saraksta, jo šokolādes biskvīts tiek gatavots pēc ASV Lielās Depresijas standartiem un produkti, kas mūsdienās ir lielākajā daļā biskvītu, bet izpaliek šajā - olas un cukurs - tiek izmantots bezē pagatavošanai.
SASTĀVDAĻAS
ŠOKOLĀDES KŪKA
200 gr miltu
200 gr cukura
30 gr kakao
1/2 tjk sāls
1/2 tjk sodas
1 ēdmk etiķa
70 ml eļļas (ja pieejama, pamēģini riekstu)
235 ml ūdens
CITRONU BEZĒ
200 gr cukura
115 ml ūdens
1/2 citrona mizas, sarīvētas
3 olu baltumi
1 ēdmk pūdercukura
1. Uzsilda krāsni līdz 180°C grādiem un ieeļļo cepamo pannu.
2. Bļodā samaisa sausās sastāvdaļas - miltus, cukuru, kakao, sāli un sodu.Masā iemaisa ūdeni un eļļu, tad pievieno etiķi. Maisa līdz masā paliek pavisam maz kunkulīšu, vai tie pazūd pavisam.
3. Masu ielej cepamajā pannā un cep aptuveni 30-35 minūtes vai līdz bakstāmais kociņš iznāk ārā tīrs. Izņem kūku ārā un ļauj tai atdzist, aptuveni stundu.
4. Sāk gatavot sīrupu bezē. Mazā katliņā sajauc ūdeni, 3/4 cukura un citrona miziņu, karsē uz vidējas uguns ik pa pāris minūtēm apmaisot.
5. Tikmēr sausā un tīrā bļodā iesit olu baltumus un sāk tos maisīt vidēji augstā ātrumā. Kad sāk veidoties stingras putas, pievieno cukuru.
6. Sīrups ir gatavs, kad cukurs ir izkusis un tas ir kļuvis biezākas konsistences. Maisot olu baltumus, lēnām, mazā tērcītē lej klāt sīrupu. Turpina maisīt aptuveni piecas minūtes, tad pievino pūdercukusu, turpina maiīt, kamēr putas atdziest.
7. Bezē klāj uz šokolādes kūkas un apdedzina tā stūrus ar virtuves degli, lai panāktu vasaras ugunskurā ceptu maršmellovu efektu.
FEATURED: ELECTROLUX KITCHEN ASSISTANT, EKM 4300
IN COLLABORATION WITH: ELECTROLUX
PHOTOGRAPHY: BRIGITA DAMBE