This is as good as cheesecake can get. Perfectly dense, crunchy at the bottom, creamy on the top and the play between sweet and sour is so top notch, that your taste buds will start singing.
CRUST
200 gr crackers
120 gr butter, melted
FILLING
600 gr cream cheese (Philadelphia is the best!)
100 gr sugar
1 tbsp flour
2 eggs
60 ml whipping cream
TOP
300 gr sour cream
1 tsp sugar
1. Preheat the oven to 180°C and rub the pan with butter.
2. Crash the crackers in a food processor (or in any way you are used to do it), add melted butter and mix it trough. Transfer crust into the pan and use the bottom of a glass to press it evenly into the bottom.
3. In a bowl combine cream cheese, sugar, flour and whipping cream with a stand mixer fitted with a paddle attachment or use a handheld mixer. Mix on medium-low speed until the mixture is creamy and no lumps of cream cheese remain. Then mix in eggs. Pour the batter over the crust.
4. Bake the cake at 180°C for 15-20 minutes and at 120°C for 60-70 minutes. Take the cake out and pour over sour cream and bake for extra 15 minutes.
5. Allow the cheesecake to cool in the oven with an open door or on your counter for about an hour. Then put it in the fridge for minimum four hours or overnight.
Ideāli blīva, ar kraukšķīgu pamatni, krēmīgu vidu un izteiktu spēli starp saldo un skābo - jūsu garšas kārpiņas būs sajūsmā! Tik laba, cik vien siera kūka var būt! ;)
PAMATNE
200 gr cepumu
120 gr sviesta, izkausēta
KŪKAS MASA
600 gr krēmsiera (Philadelphia vai RASA)
120 gr cukura
1 ēdmk miltu
2 olas
60 ml saldā krējuma
VIRSKĀRTA
300 gr skābā krējuma
1 ēdmk cukura
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C un ar sviestu ieeļļo kūkas formu.
2. Cepumus sasmalcina virtuves kombainā (vai citā tev iecienītā veidā), iemaisa izkausēto sviestu. Iegūto masu liek kūkas formā un ar glāzes pamatni izlīdzina to vienmērīga biezuma slānī.
3. Bļodā ar virtuves kombainu vai rokas mikseri samaisa krēmsieru, cukuru, miltus un saldo krējumu. Maisa vidēji lēnā ātrumā līdz masa paliek krēmīga. Tad iemaisa olas. Masu lej pāri pamatnei.
4. Kūku cep 180°C 15-20 minūtes un 120°C 60-70 minūtes. Tad kūku izņem un pāri pārlej skābā krējuma masu, cep papildus 15 minūtes.
5. Ļauj siera kūkai atdzist cepeškrāsnī ar atvērtām durtiņām vai uz galda aptuveni stundu. Tad liek ledusskapī no 4 stundām līdz naktij.
PHOTOGRAPHY: BRIGITA DAMBE