āzijas garšu iedvesmota loku, ķiploku, stikla nūdeļu zupa // green onion, garlic, glass noodle asian inspired soup

āzijas garšu iedvesmota loku, ķiploku, stikla nūdeļu zupa // green onion, garlic, glass noodle asian inspired soup


LV - Esmu liels Āzijas garšu fans. Joprojām atceros vēl nepārspēto garšu ceļojumu cauri Taizemei tā it kā tas būtu noticis vakar. Tieši tur sastaptais ēdiens bija visa ceļojuma nagla. Lai gan neesmu bijusi citās Āzijas valstīs kā piemēram Indijā, Korejā, Kīnā vai kādā no -stānām, ar lielāko prieku dodos uz restorāniem, kas piedāvā šo reģionu garšas. Un tādās reizēs šķiet, ka uzņemtais ēdiena daudzums tuvojas manai ķermeņa masai (tikai šķiet!). Vienmēr licies, ka Āzijas virtuves garšas labā kvalitātē spēj sasniegt tikai pieredzējuši pavāri vai tur dzīvojošās mājsaimnieces, tāpēc savā virtuvē aprobežojos vien ar vienu līdz galam izstrādātu wok recepti. Bet velns viņu rāvis, sāku lasīt par Austrumāzijas virtuves tendencēm atbilstošām zupām, un ziniet? Manai stikla nūdeļu paciņai tika atrasts pielietojums! Bet visvairāk man patika fakts, ka zupās bieži izmantojami produkti, kas ir raksturīgi mūsu reģionam (varbūt izņemot čilli un ingveru), bet pagatavoti ņemot vērā citas nianses, tiek iegūtas pavisam citas garšas. Nedaudz vairāk par stikla nūdelēm jeb pupiņu diegiem / celofāna nūdelēm. Tās gatavo no dāžādu dārzeņu cietes un ūdens, tāpēc lieliski iederas veģetāriskos ēdienos. Arī šai zupai ir veģetāriska opcija - izslēdziet vistu un vistas buljonu nomainiet pret dārzeņu buljonu, klāt var pievienot tofu sieru. Tā, kas vēl? Jūs nenožēlosiet, ja pagatvosiet šo zupu, zvēru pie pēdējās zupas bļodiņas, ko šobrīd baudu. Un vēl - labprāt uzzinātu kādas ir jūsu iecienītākās Āzijas virtuves receptes un restorāni! 

EN - I'm a really big fan of flavors that are characteristic only for Asia. I still remember how much I ate when travelling around Thailand as it was yesterday. For me, food was the best experience. While I haven't been to India, Korea, China, Japan and other Asian countries, I like to visit restaurants that offer foods from the region. And oh boy how I love those visits, I have a feeling I could eat as much as my body weight (but not really). I always thought that Asian cuisine is something only experienced cooks and housewives living in the region can achieve on a good level, so I stuck to one wok recipe I repeated once in a while. But I kinda went in and did a little research on Asian cuisine inspired soups. And thank god I did, I finally put to use that packet of glass noodles lying around! What I loved the most was the fact that produce used in the soup are common for the region I live in, that is Northern Europe (except the chili and ginger), and differently used they can result in entirely different flavors. Also, some words about the glass noodles or bean threads / cellophane noodles. They are made from starch and water which helps if you want to make a vegetarian version of the soup - just skip the chicken and use vegetable stock instead of chicken one. What else? You won't regret making this soup, I swear to the bowl of this soup I'm having now. 



LV - Šai zupai kā bāzi izmantoju recepti, kas publicēta vienā no maniem mīļākajiem ēdiena blogiem FOOD52, ko piemēroju savai gaumei. Oriģinālo recepti varat meklēt šeit, bet apskatiet arī manu (hehe)! 

1 vistas krūtiņa
8-10 loku kāti, sagriezti
1 mazs jaunais sīpols, sagriezts ripuļos
4 ķiploka daiviņas, saspiestas ar nazi
3 ķiploka daiviņas, smalki sagrieztas
puse čilli pipara, sagriezts
1 l vistas buljona
1 iepakojums stikla nūdeļu (100 g)
2 tjk rīvēta ingvera
olīveļļa

1. Vāra vistas krūtiņu, aptuveni 5-6 minūtes. Tai jābūt nedaudz jēlai, tā kā tā vēl tiks termiski apstrādāta.
2. Kamēr vārās vistas krūtiņa, pannā sautē lokus, sīpolu, čilli un divas saspiestas ķiploku daiviņas uz vidējas uguns aptuveni 2-3 minūtes.
3. Saplucina vistas krūtiņu un pievieno pannai, sautē pāris minūtes. 
4. Tikmēr vidēja lieluma katlā karsē buljonu līdz pirmajam burbulim, tad pievieno smalki sagrieztos ķiplokus un stikla nūdeles, vāra 3-4 minūtes. Kad šķiet, ka nūdeles ir gatavas, pievieno sīpolu vistas maisījumu no pannas.
5. Tajā pašā pannā 1-2 minūtes sautē ingveru un atlikušās divas saspiestās ķiploku daiviņas. Tad pievieno zupai.
6. Ļauj garšām ievilkties vēl pāris minūtes un tad pasniedz ar svaigiem lokiem un pāris čilli gabaliņiem. 


EN - For this particular soup as a base I used recipe from one of my favorite food blogs FOOD52 and adjusted it to my style of cooking. You can find the recipe here, but do have a look of mine too (hehe)!

1 chicken breast
8-10 green onion spears, chopped
1 new onion, cut
4 garlic cloves, crushed
3 garlic cloves, finely chopped
half a chili, chopped
1 l chicken stock
1 packet glass noodles (100 g)
2 tsp minced ginger
olive oil

1. Boil the chicken breast, for 5-6 minutes. It shouldn't be done through, but be little raw.
2. While the chicken breast is boiling, in a pan sauté chopped onion spears, new onion, chili and 2 crushed garlic cloves in olive oil for 2-3 minutes on medium heat. 
3. Shred the chicken breast and put it in the pan, let it sauté for couple of minutes. 
4. Meanwhile, in a large pot bring the chicken stock to boil, add the finely chopped garlic cloves. Put in the glass noodles and boil for 3-4 minutes. When the noodles seem to be separated, add the chicken onion mixture from the pan.
5. In the same pan, while the soup is boiling, for a minute or two sauté ginger and 2 remaining crushed garlic cloves. When done, add to the soup. 
6. Let tastes to bloom for 2 to 3 minutes and then serve with fresh chili and green onion spears!